Schrijdende Danseres met Tamboerijn

Het beeld “Schrijdende danseres met Tamboerijn” staat in alle opzichten model voor het totale oeuvre van Fioen Blaisse. Er zijn meerdere kopieën.

Kunstenaar:    Fioen Blaisse

Straatnaam:    Markt Sint-Oedenrode

Materiaal:        Brons, Graniet

Omschrijving:

Eén van de belangrijkste kenmerken van de plastieken van Fioen Blaisse (1932) is de vloeiende lijn, ooit de muzikaliteit van haar werk genoemd. Deze muzikaliteit is te vinden zowel in de suggestie van beweging als in de thematiek van haar beelden. In de jaren zestig maakte Blaisse grote dierplastieken. Een dansuitvoering in Tunesië in 1970 inspireerde haar tot het verwerken van het thema dans in haar beelden. Blaisse abstraheert de waarneembare werkelijkheid. Haar welhaast zwevende figuren bestaan uit strakke gebogen vormen die in elkaar overlopen, waarvan alleen het hoofd een herkenbare vorm heeft. Zij hebben geen individueel uitgewerkte gezichten en blijven anoniem. De kleding van de danseressen vormt zo’n eenheid met het lichaam dat er geen onderscheid aanwijsbaar is.

De ‘Schrijdende Danseres met Tamboerijn’ heeft een voet opgetild en is op weg om contact te maken met de aarde. Opvallend is dat de naar achteren hellende sculptuur zowel breed als ijl is. Door deze factoren wordt een moment van spanning weergegeven. Het zetten van de stap houdt de belofte in dat er iets komen gaat. Het is Blaisse’s verbeelding van het ritme van het bestaan.

In 1998 ontving Fioen Blaisse de Singerprijs voor haar complete oeuvre, waaraan zij sinds de voltooiing van haar opleiding aan de Amsterdamse Rietveld Academie consequent, met toewijding en overgave heeft gewerkt.

Zij werd niet alleen bekend door de talloze danseressen, maar ook door gebeeldhouwde portretten van grootheden als Johann Sebastiaan Bach, waarbij ze de gelijkenis steeds ondergeschikt maakte aan de algemene betekenis die zij aan het onderwerp of de persoon toedichtte.

Fioen Blaisse maakt al de modellen voor de sculpturen uit gips direct op ware grootte. Waar dat mogelijk en wenselijk is, streeft zij naar vereenvoudiging van de vorm.

cia deserunt mollit anim id est laborum.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *